Kimya STEM Çalışmaları

03.01.2018 1471

Adana Seyhan Çobanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya öğretmeni Tülin ŞAHİN gözetiminde 28/12/2017 tarihinde 10/B Bilişim sınıfı öğrencileri tarafından STEM çalışmaları kapsamında “Heterojen Karışımların Ayrılması” etkinliği başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Etkinlikte öğrenciler gruplar halinde çalışarak gündelik hayatta karşılaşılan pek çok karışımı tamamen fiziksel yöntemlerle ayırmışlardır.  Tanecik boyutu farkından yararlanarak ayırma yönteminde "eleme", "ayıklama", "süzme", "çözünürlük farkı ile ayırma", "mıknatısla ayırma" yöntemleri kullanılmıştır. Yoğunluk farkından yararlanarak yapılan ayırma yöntemlerinde, "aktarma(dekantasyon)", "yüzdürme(flotasyon)", "ayırma hunisi ile ayırma" yöntemleri kullanılmıştır. Ayrıca elektriklenme ile ayırma ve ekstraksiyon ile ayırma yöntemleri ile karışımlar bileşenlerine ayrılmıştır. Bu çalışmada temel hedef öğrencileri soran sorgulayan, araştırmacı, grupla çalışabilme yeterliliğine sahip , analitik ve bilimsel düşünme becerisine teşvik edecek bireyler olarak yetiştirmeye çalışmaktır.

03-01-2018