Tarihçe

Tarihçe

14.12.2012 10317

Okulumuz, 1924 yılında Ticaret Bakanlığına bağlı, orta öğretime dayalı Tecimer-i Mektebi adıyla eski istasyon civarında iki katlı ahşap bir binada eğitim ve öğretime açılmıştır.

 

1927 yılında Maarif Vekâletine (Milli Eğitim Bakanlığı) bağlanarak Yeni Cami civarında yine iki katlı bir binaya taşınmıştır. Beş yıllık bir eğitim ve öğretimden sonra 1932 yılında bugünkü Atatürk Müzesinin bulunduğu binaya taşınmış, öğretim süresi iki yıldan üç yıla çıkarılmıştır.

 

1932 yılında, Cemal Paşa Mahallesindeki 19,018 m2 arsa devlet ve hazine yardımı ile kamulaştırılmış, bu arsada Adana Ticaret Lisesi binası inşasına başlanmış ve binanın yapımı 1941 yılında tamamlanmıştır. Aynı yıl kendi binasına taşınan Adana Ticaret Lisesinde, orta ve liseye dayalı altı yıllık süreli eğitim ve öğretim 1967 yılına kadar devam ettirilmiş,1967 yılından sonra orta kısmı kademeli olarak kaldırılmıştır. Bu tarihlerde Adana Ticaret Lisesi, Adana ve kazalarından gelen öğrencilere, güzide idareci ve öğretmenleri ile hizmet vermiş, sosyal ve kültürel faaliyetleriyle adını yurt çapında duyurmaya başlamıştır.

 

1975 yılında öğrenci sayısının iki bini (2000) aşması sonucu, binanın yeterli olmadığına kanaat getirilmiş, Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğünün yardımlarıyla Adana Ticaret Lisesi ek binası inşasına başlanmıştır. 1979 yılında da 2. bina hizmete açılmıştır. Bu tarihlerde, Adana Ticaret Lisesi esas binası yabancı diller okulunun tasarrufuna verilmiş, 1983 yılında yabancı dillerin fakülteye taşınmasıyla ticaret lisesinin eski binası tekrar Adana Ticaret Lisesine bağlanmıştır.

 

Merhum Orhan ÇOBANOĞLU tarafından Adana Ticaret Lisesi bahçesine yirmi derslikli bir bina yaptırılmış ve bu bina 1984 yılında eğitim ve öğretime açılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Adana Valiliği arasında yapılan keşif ve anlaşma sonucu, Merhum Orhan ÇOBANOĞLU´nun Ferit Çobanoğlu Ortaokulu olarak yaptırmış olduğu bina ticaret lisesine, ticaret lisesinin tarihi binası ise Gazi İlköğretim Okuluna tahsis edilmiştir. 1984 yılında Adana Ticaret Lisesi , Çobanoğlu Ticaret Meslek Lisesi adıyla eğitim ve öğretimini sürdürdü.

 

1989 yılında da tekrar Adana Anadolu Ticaret Meslek Lisesi olarak açılışı yapılarak hizmete girmiştir. 

 

2002-2003 Eğitim ve Öğretim Yılında Anadolu Mahalli İdareler Meslek Lisesi, Ticaret Lisesi bünyesine dahil edilmiş olup, 2007 yılında son öğrencilerini mezun ederek kapanmıştır.

 

2008-2009 Eğitim ve Öğretim yılında, Ticaret Lisesi bünyesinde Adana Adalet Meslek Lisesi öğretime başlamış ve 2009-2010 Eğitim öğretim yılı itibarı ile okulumuz tek bir okul ismi altında Çobanoğlu Ticaret Meslek Lisesi olarak faaliyetlerini sürdürmüş ve 2014/2015 Eğitim öğretim yılı itibari ilede Milli Eğitim Bakanlığı kararı ile okulumuzun ismi Çobanoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değiştirilmiştir.